Máme tu neděli 10.února 2018 a naše trojka z klubu sportovního potápění Kajman Cheb vyráží do Německa na jezera Murner a Steinberger.

K jezerům to máme 100 km a tak vyrážíme v mrazivém ránu ,dnes mělo svítit slunce ale nějak to nevyšlo, je pošmourné počasí a poletuje sníh. K jezeru Steinberger dorážíme okolo půl desáté . Jdeme obhlédnout situaci a pak honem do vody. Dokud nejsme promrzlí .

 

Už ze břehu tady ta voda nevypadá nic moc ale jsme tady tak se tam jdeme aspoň na chvilku podívat. Vidět je pouze okolo 2 metrů klasika jako u nás na Jesenici teplota dva stupně. Martin už tu několikrát byl tak vede ponor. Vede nás k místu kde jsou pod hladinou stromy. Ty po chvilce nacházíme ale .nikde ani rybička. Po zhruba dvaceti minutách to otáčíme a míříme zpět k místu, kde jsme vlezly do vody . Z toho to ponoru dobré dojmy zrovna nejsou, voda nestála za nic tak snad si zlepšíme náladu na jezeře Murner.

Dáváme horký čaj a vyrážíme na jezero Murner,  kam dorážíme okolo půl dvanácté. Parkoviště je už plné německých potápěčů, které taky neodradilo únorové chladné počasí . My míříme na jiné místo, tam zajisté nikdo nebude. Popojíždíme asi o kilometr dále, tam není ani noha, aspoň si vyzkoušíme ponor někde jinde. 

Chystáme stále ještě mokré suché obleky a celou výstroj. Nic nestihlo za tu chvilku v autě ani uschnout a už se jde zas do vody. Jezero Murner  je jiné kafe .Voda křišťálově čistá z deseti metrů jsou krásně vidět vlnky na hladině. Dokonce i voda je o dva stupně teplejší krásné 4 stupně nad nulou. Ve třiceti metrech není třeba svítit, vidět je minimálně deset metrů. Já kluky opouštím v 28 metrech a otáčím to směrem ke břehu. Opět mám problém s bolavým malíčkem na pravé ruce. Je promrzlý na kost až to bolí. Nic naplat a tím se plavat nedá. S klukama jsem domluvený, že pokud to nepůjde budou pokračovat samy. Já vylézám z vody po cca 30 minutách a jsem rád, že mohu zahřát  promrzlý prst. Ta bolest je nesnesitelná. Láďa s Martinem se ukazují u břehu asi po dvaceti minutách. Oba mají lahve téměř prázdné.  Martin konečně poznal, co to je mít osmnácti litrovou láhev . Jak je dobré mít sebou dostatečnou zásobu vzduchu. Já stále chodím s dvaceti litrovou lahví,  protože říkám, není nad to mít rezervu, pokud se někde zdržím. Láďa Račák se svým dvojčetem a záložní 8 litrovou lahví to měl dnes taky akorát. Po předchozím ponoru ve dvojčeti zbyla jen polovina a tak se záložní lahev hodila. Když vylézal z vody byla úplně prázdná. A ve dvojčeti zbývalo málo. Dnešní druhý ponor to byla paráda jezero Murner nikdy nezklame. Podařilo se udělat pár záběrů z obou jezer tak hezkou podívanou .

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

TOPlist