Je svátek 17.lisopadu 2017 a my vyrážíme ze Svobodných Heřmanic do Polska na  Jaworzno – lom Gródek . Cesta nám bude trvat asi dvě hodinky je to nějakých cca 170km . Cesta utíká po polských dálnicích se jezdí dobře je tu povolená rychlost 140km/h tak kilometry ubíhají rychle. Na lom dorážíme po desáté hodině závora se nám otevírá a my můžeme do areálu.  Vstupné se tu platí 30 zlotých a je výhoda že se tu dá platit kartou tak nebylo potřeba navštívit směnárnu.

 


  Počasí nám moc nepřeje je docela sychravo teplota vzduchu jen 3 stupňe tak se půjdeme ohřát pod hladinu tam je rozhodně tepleji.  Lom je hluboký 15 metrů tak to bude pohodový relaxační ponor. V lomu jsou dva obrovské bagry a vrak lodi Wilhelm vše je parádně značené a vyvázané tak by se tu neměl nikdo ztratit. 
Oblékáme suché obleky a jdeme se ohřát pod vodu. Voda má v celém profilu krásných 10 stupňů tak se ohřejeme více než nad vodou.  Zanořujeme se a po chvilce narážíme na velkou lžíci od bagru. Lžíce je tak velká že se jí dá proplavat . Postupujeme dál kde nacházíme  úkryt střelmistra. Láďa Račák hned kouká dovnitř jestli pak tam něco není a pokračujeme dál. Před námi se objevuje obrys něčeho velkého. Jak plaveme blíž už je vidět že je to vrak lodi Wilhelm . Čím jsme blíže je vidět jaká je to paráda. Je to sice jaká si replika ale pěkná. Proplaváváme vnitřek lodi  a míříme k další mu místu už z dálky je vidět jaká si bedna. Ale není to žádná bedna ale zadek bagru je to pořádný  kolos, vedle něj jsme tak malincí . Samozřejmě že nám nedá nepodívat se do útrob toho stroje . Pak pokračujeme na další bagr a pak už ven z vody ponor trval téměř hodinu a už nám vyhládlo.
   V odpoledních hodinách dáváme ještě jeden ponor  kde se jdeme podívat do nejhlubšího místa lomu kde je nějakých 18,5 metru .   Cestou nacházíme sklad střelmistra  z nejhlubšího místa jdeme ještě jednou na bagr a pak už ven.  Denní světlo začalo nějak rychle mizet a my už musíme zpět do Čech. 
Lom Gródek  hodnotím kladně je vhodný pro začínající potápěče co nevyhledávají hloubky. Je tu mnoho atrakcí a je prostě pořád na co koukat.
Zázemí lomu je parádní  ,zastřešené převlékárny  lavičky prostě vše co je potřeba. V celém areálu je volná Wifi . 
Video z ponoru je zde tak hezkou podívanou .
 
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

TOPlist